Home / Projecten / Caterpillar datalink protocol

Caterpillar datalink protocol

In samenwerking met de firma Dolderman te Dordrecht is er een oplossing ontwikkeld om de Caterpillar motoren uit te lezen via het CDL protocol. Dit oudere protocol is gebruikt op de serie 1 en 2 motoren waarbij alle motorgegevens, alarmen en brandstofverbruik via een seriële poort naar buiten worden gebracht. Doordat deze motoren nog lang niet versleten zijn en veel in de markt staan is er een behoefte aan een moderne stuurhuis uitlezing. De oudere uitlees units zijn niet meer beschikbaar en kunnen ondertussen ook niet meer gerepareerd worden.

Gezamenlijk is het gehele protocol uitgewerkt en in Codesys geprogrammeerd. Dit samen met een relais set voor het contact, start en stop signaal is er nu een set beschikbaar welke direct ingezet kan worden als vervanger.

Als extra is er in dit paneel ook een grafiek opgenomen waarin het brandstofgebruik direct zichtbaar is. Hierdoor kan de schipper zuiniger varen doordat er meer inzicht is in het verbruik.

De eerste schepen zijn ondertussen geïnstalleerd en de reacties zijn erg positief. Direct werden er al vragen gesteld over extra functionaliteit. Met name de verbruiksgrafiek willen de klanten uitgebreid zien met de snelheid waarbij ook het verbruik per afgelegde kilometer zichtbaar wordt. Ook ontvingen wij positieve reacties op de tripcomputer waarbij tien trips vastgelegd kunnen worden. Dit scheelt een handmatige notatie.

Het gebruikte visualisatie paneel is zonlicht afleesbaar, waterdicht (IP69K) en is voorzien van een scheepskeur.

www.dolderman.nl
www.caterpillar.com

Top